Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Thomas Pfitsinger Drewes präst i Forshaga pastorat.
1 av 2
Thomas Pfitsinger Drewes, präst i Forshaga pastorat. Foto: Roy Malmborg.
Charlotte Klingestad. Karlstads stift.
2 av 2
Charlotte Klingestad. Karlstads stift. Foto: Roy Malmborg.

Karlstads stift vill öka intresset för sina yrken

Stiftet: "Eventuellt kommer en präst från Indien"
4:18 min

Karlstads stift satsar på att kunna öka intresset bland unga för de yrken som finns inom kyrkan. Mer kortsiktigt görs också en satsning på att kunna rekrytera präster, bland annat genom att delta i en kyrklig mässa i Berlin.

Charlotte Klingestad, Karlstads stift, ser det särskilt viktigt med uppgiften att locka unga till Svenska Kyrkan.

– Den här sommaren har stiftet gett bidrag till församlingar för att låta unga komma och praktisera och få en inblick i de arbeten som finns. 

Unga har praktiserat i Grums, Forshaga och Sunne. Men så är också rekrytering av präster viktigt. Stiftet har deltagit i en kyrklig mässa i Berlin.

– Där har vi erbjudit präster från andra länder att få komma hit och praktisera och prova på den svenska kyrkan, säger Charlotte Klingestad.

Mässan i Berlin gav gensvar. En kvinna praktiserar för tillfället i Sunne pastorat och har bestämt sig för att flytta hit med sin man. En person ifrån Indien är intresserad och kan eventuellt komma under hösten medan en man från Schweiz finns på plats i Forshaga/Munkfors församling. Han har rest hit med sin familj.

Thomas Pfitzinger Drewes som är kyrkoherde i Forshaga/Munkfors, deltog på mässan och handleder nu Artur Lampe från Schweitz.

– Han får nu praktik från församlingarna här, Kristinehamn, Kil och Karlstad och kommer att kunna sätta sig in i hur den svenska kyrkan fungerar, säger Thomas Pfitzinger Drewes.

Svenska Kyrkan är enligt Thomas Pfitzinger Drewes, en mer öppen kyrka än till exempel den i Tyskland. Här kan prästen utforma sitt arbete mycket mer och arbetsmiljön är också mycket bättre. Även om arbetsbelastningen är hög här så är den än högre i Tyskland.

Sedan finns den vackra naturen här som lockar med en ren luft förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".