Stopp för värmlänningens rodd runt Svalbard

1:21 min

Efter att ha rott från Norge till Svalbard för att som första ekipage ro runt ön - så har det nu tagit stopp för äventyraren Glenn Mattsing.

Efter tjugo dagar till sjöss i sin specialombyggda oceanroddbåt, har värmländske äventyraren Glenn Mattsing kommit fram till Svalbard och Longyearbyn. De har knappt sett en levande själ, förutom valar och delfiner och de har rott två timmar i stöten dygnet runt över riktigt hård sjö på Barents hav. 

Men det var nu det riktiga äventyret skulle börja, då han och kollegan Sören skulle bli de första att ro runt ön. Men vädret verkar sätta stopp för expetitionen.

– De nordliga vindar som gjorde att vi hade motvind varje dag till Svalbord, har nu gjort att packisen i norr har pressat ner och stängt till den tillfälliga öppningen som brukar finnas och som gjort det möjligt för oss att ta oss runt, säger Glenn Mattsing.

Hur besviken är du?

– Vi visste ju att det vi ska göra är svårt. Vi kanske pausar expeditionen här och tar upp den nästa år. Vi har fem dygn norrut för att komma upp till nordostlandet för att se hur läget är. Men nästa år kan vi invänta utvecklingen hemifrån och flyga upp, säger han.