En kvinna från Röda Korset målar ett barn på nationaldagsfirande. Foto: Röda Korset
Rödakors-kretsarna göra många olika typer av aktiviteter.

Röda Korsets lokalföreningar känner oro

Wallin: "Ska det genomföras så känner vi oss helt överkörda".
3:12 min

Svenska Röda Korset har lagt fram ett förslag om att lägga ner hundratals lokala föreningar runtom i landet, och bara ha en krets per kommun. Ett förslag som väcker stark oro för att engagemanget försvinner.

– Som det är nu så fungerar lokalföreningarna runtom Arvika bra, det vore synd om man lade ner de föreningarna. Jag tror alltid att en verksamhet fungerar bäst om man är nära den, säger Ferdinand von Malmborg, ordförande Röda Korset Arvika-kretsen.

Frykeruds Rödakors-krets har ungefär 54 medlemmar. Om föreningen läggs ner kommer de i fortsättningen tillhöra Kils kommuns gemensamma krets.

– Det vore mycket, mycket dumt. I en liten Rödakors-krets finns ett stort engagemang. Om man ändrar på det och inte låter de olika kretsarna vara självständiga kommer man förlora engagemanget, säger Birgitta Wallin, ordförande i Frykeruds Rödakors-krets.

Anledningen till att man vill minska på antalet Rödakors-kretsar är bland annat för att det är svårt att rekrytera styrelsepersonal. Ett alternativ till föreningar som nationella Röda Korset lagt fram, är att ha grupper istället för föreningar. Beslutet kommer tas 2019. Men det skulle innebära att föreningarna inte längre styr sig själva.

– Att vi har vår egen ekonomi är bärande. Vi sköter vår egen verksamhet och tar de beslut som vi tycker är bäst och bygdens folk litar på att pengarna används på bästa sätt, säger Birgitta Wallin.

– Vi har kommit fram till att det är en väldigt dålig idé. Ska det genomföras så känner vi oss helt överkörda, menar Birgitta Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".