Mira Bartov omges av ensamblén i The Greek Passion.
Regissör Mira Bartov omges av ensemblen i The Greek Passion. Foto: Johanna Sterner/Pressbild Wermland Opera

Nordisk premiär på Wermland Opera

Mira Bartov "Det eviga är människans kamp mot sitt eget ego"
0:49 min

I september sätter Wermland Opera upp operan, The Greek Passion, en relativt okänd opera från 1961 som enligt regissören Mira Bartov har ett ständigt aktuellt tema.

– Allting finns i den redan. Det är precis som Bohuslav Martinů som skrev operan sa att det är en evig tragedi och ett evigt problem. Det han menar med det är inte det faktum att det alltid komma finnas krig och flyktingar i världen. Det är inte det som är evigt. Utan det eviga är människans kamp mot sitt ego, berättar regissör Mira Bartov.

Operan handlar om en välmående by som plötsligt får besök av flyktingar från ett krig som vill ta del av välståndet för att överleva och hur byns olika invånare reagerar på olika sätt inför denna förfrågan. Det är inte en moraliserade berättelse med rätt och fel utan man vill visa hur det är att vara människa på båda sidor i en katastrof.  

– Ett likgiltigt samhälle ställs inför rätta och guds finger pekar på just den här byn och frågar vilka är ni och vad gör ni i denna situationen. Den här eviga tragedin och kamp mot oss själva den kan inte sluta lyckligt, säger Mira Bartov.

Operan får nordisk premiär i september på Wermland Opera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".