Katthemmen fylls upp efter sommaren

3:25 min

Många kattungar föds under sommaren och efter en lugn inledning på sommaren märker Djurskyddet av att antalet hemlösa katter ökar igen.

På Hynboholm i Karlstad huserar Djurskyddet i Karlstad. Efter en lugn inledning på sommaren hade de hoppats att deras budskap om att kastrera katter hade gått fram, men så var alltså inte fallet. Den tillfälliga nedgången i antalet hemlösa katter har nu avbrutits och allt fler katter kommer nu in till Djurskyddet igen. 

– Vi har fått fler och fler samtal nu. Det är nu man börjar märka av kattungar som är födda utomhus. De är nu cirka sex veckor gamla och börjar röra på sig allt mer. 

Problemet med hemlösa katter finns i hela Sverige och har funnits i många år. Hur katterna klarar av livet i det vilda är väldigt olika. 

– En del katter är födda utomhus och har ett förvildat beteende redan från början. Sen finns det katter som har kommit hemifrån och fått ett förvildat beteende men när de kommer in till oss så märker vi att det här är en katt som har haft en ägare. 

Efter den lugna inledningen på sommaren har antal katter på Djurskyddet ökat. Just nu finns finns 48 katter inklusive kattungar hos dem. Ytterligare 24 stycken bor i jourhem. 

Om man hittar en katt som man uppfattar som övergiven så finns det vissa steg att ta. För det första mata inte katten, kolla först och se om den är id-märkt. 

– Sen bör man göra lite egna eftersökningar i området, knacka dörr och sätta upp lappar. Det är viktigt att man gör lite detektivarbete innan man tar in och börjar mata en katt.

Hittar man kattungar är det än viktigare att tänka sig för innan man tar in dem, menar Ann Scott. Det är viktigt att inte skilja kattmamman från sina ungar. 

– Enligt lagen får man inte skilja kattungar från dess mamma innan de är 12 veckor gamla. Istället får man försöka fånga in mamman så hon inte försvinner från sina ungar. 

– Det är aldrig fel att köra in en katt till djursjukhuset om den är skadad, då kan man istället söka efter djurägaren i efterhand, säger Ann Scott.