Fisketillsyningsman stoppas efter anklagelser om rasism

2:42 min

En fisketillsyningsman blivit avstängd från sitt uppdrag av länsstyrelsen efter anklagelser om att han med rasistiska motiv hotat fiskare vid Arnästjärn i Deje.

Enligt NWT som fått del av en film från händelsen ska tillsyningsmannen ha sagt att "ingen i ert gäng får fiska här" och med det syftat till alla utrikesfödda som tidigare fiskat där.  

Efter att fått ta del av den filmen har alltså länsstyrelsen valt att stänga av tillsynsmannen från sitt uppdrag.

– Dels anser vi inte att detta är ett respektfullt beteende. Det är varken sakligt eller opartiskt och det visar också på kunskapsluckor gällande fiskelagstiftningen, och därför väljer vi att stänga av, säger Anna-Karin Klasa på länsstyrelsen. 

De killar som blev hotade menar att de blir diskriminerade och utsatta för ett rasistiskt bemötande. Efter att ha sett filmen så är Anna-Karin Klasa beredd att hålla med.

– Efter att ha sett filmen så gör vi bedömningen att de blir särbehandlade på grund av sin härkomst, säger Anna-Karin Klasa.

Klasa vill inte gå in närmare på vad filmen visar eftersom den också ligger som bevismaterial hos polisen men säger att länsstyrelsen kommer att arbeta vidare med händelsen.

– Den här person ska ha möjlighet att yttra sig efter det kommer vi ta beslut om vi kommer dra in persons förordnande eller inte, säger Anna-Karin Klasa. 

Efter helgens händelser och länsstyrelsens beslut så har fiskeföreningen beslutat att återkalla alla fiskekort från Arnästjänst i Deje. Därmed är fisket stoppat.

Beskedet att fiskeföreningen drar in fiskekorten för Arnästjärn kom överraskande för återförsäljarna. 

– De sa att de skulle hämta alla korten för det hade blivit några komplikationer, säger Jonas Forsberg som säljer fiskekort i Deje. 

Vad innebär det att man har dragit in alla korten?

– Det blir ett vatten mindre som man kan fiska i just för tillfället, säger Jonas Forsberg.