Stefan Nordén, skadechef på Länsförsäkringar Värmland på ett kontor. Foto: Micael Thernström/Sveriges Radio.
Stefan Nordén, skadechef på Länsförsäkringar Värmland. Foto: Micael Thernström/Sveriges Radio.

Oro kring villaförsäkring efter brand

Stefan Nordén: "Det ska i sådana fall vara gravt misskött."
2:24 min

I ett uppmärksammat fall i Västerbotten innebar en klausul i försäkringsbrevet att en familjs hem inte återuppbyggdes efter att det brunnit ner.

– Bor man i huset ska det mycket till om man ska använda den här regeln, det ska i sådana fall vara ett gravt misskött hus, säger Stefan Nordén, skadechef på Länsförsäkringar Värmland.

Efter att P4 Västerbotten i Juli berättade om en familj vars hem brann ner och inte fick det återuppbyggt, trots att familjen hade fullvärdesförsäkring, har många oroliga hört av sig till sina försäkringsbolag.

 – Jag känner inte till hur man har resonerat i Västerbotten, det är en undantagsregel och för den normala kunden i Värmland är inte det här ett problem.

Flera har hört av sig för att veta vad som verkligen gäller i deras försäkringar.

– De har hört av sig både till mig och våra säljare. De funderar om de verkligen får ersättningen och om försäkringen verkligen gäller om man bor utanför Karlstad.

En gång på 20 år har regeln använts, då gällde det ett fritidshus som stått obebott och oanvänt i flera decennier.

– Det var inte rimligt att våra försäkringstagare skulle betala en uppbyggnad av det huset.

Regeln baserar sig på det nybyggda husets framtida halva marknadsvärde, skulle det vara mer än marknadsvärdet på den nedbrunna fastigheten så betalar inte försäkringsbolaget ut kostnaden för nybyggnation. Exempelvis om det nybyggda huset beräknas till 250 000, men det gamla huset bara var värderat till 100 000.

– Den regeln tillämpar vi väldigt restriktivt. Bor man i huset så ska det mycket till innan man börjar använda den här regeln. Det är endast en undantagsregel, när det är helt orimligt att vi ska behöva betala för ett nytt hus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".