Många husbilar men få stannar i Karlstad

4:33 min

Husbilstrenden fortsätter öka i hela Europa och städerna runt Vänerns är populära turistmål. Många väljer att satsa på att locka till sig husbilarna men ett resmål sticker ut.

– Av alla orter runt Vänern skulle jag säga att det är Karlstad som sett till husbilsåkarnas behov allra sämst, säger Margareta Jonilson, husbilsentusiast och frilansjournalist.

På de svenska vägarna rullar nu över 90 000 husbilar och antalet fortsätter bara att öka enligt statistik från transportstyrelsen. Bara hittills i år har fem och ett halvt tusen nya husbilar registrerats.

– Väldigt många visar sig byta från båt till husbil. Särskilt lite upp i åren, det är ofta kvinnor som driver detta, i en familj. Det beror på hälsoskäl ofta, man får lite ont i knäna och lite svårt att hoppa i land ute på holmarna på sommaren.   

På Karlstads kommun har man valt att prioritera annat än husbilsturisterna, men en del av parkeringen vid Sundstabadet har upplåtits till husbilsparkering temporärt under sommaren. Detta för att möta det mest skriande behovet.

– Den är inte så oäven, den tycker jag nog man borde kunna permanenta. Det kanske inte blir många som åker hit bara för att stå och mysa på ställplatsen. Men med servicemöjligheter tror jag det skulle bli en bra permanent plats, säger Margareta Jonilson.

Husbilstrenden har ställt nya krav på kommunerna när det kommer till att ta hand om besökarnas behov. I det arbetet har vissa kommuner kommit längre än andra. På gästhamnen i Kristinehamn där man valt att satsa på husbilsturismen har det hittills i år varit över 4000 husbilar på besök, fler än under hela 2015.

– Östra Värmland har varit duktiga över lag, Karlstad har ganska dåligt rykte och har haft väldigt svårt att härbärgera besökare. Det har faktiskt inte gått att ställa ifrån sig en husbil för att gå och handla i city.

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun tar åt sig av kritiken.

– Det är naturligtvis inte roligt att få det omdömet, säger han.

Många kommuner runt Vänern varit väldigt duktiga på att ta hand om husbilsturisterna medan Karlstad inte kommit riktigt lika långt. Utan man har valt att prioritera annat före turismen.

– Vi har en tydligt politik som säger att vi ska prioritera bostadsbyggande och det är där prio legat mer än på den här delen.

Problemet för Karlstad menar han är att det byggs på de platser som skulle platsa för husbilsparkeringar.

– När vi byggt färdigt kanske det kan vara så att det fungerar, men vi måste titta på det.

Kan parkeringen på Sundsta komma att bli permanent?

– Det är något vi får utvärdera när den här säsongen har varit, om det varit en bra plats och om vi behöver utveckla den.