Samlarmässa går emot internettrenden

2:38 min

Det blir ett rekordår för samlarmässan vid Ransäter hembygdsgård med över 350 utställare i år. Saker från 50-talet finns det ett särskilt stort intresse för.

Många mässor runt om i landet har haft ett vikande antal besökare då många köper på internet istället men samlarmässan i Ransäter är i år välbesökt och som vanligt ser det ut som att det blir Ransäterväder, det vill säga sol, intygar mässgeneralen, Kjell Eliasson. 

 – Jag tror att det är miljön som inramar mässområdet med den gamla lanthandeln och matställen, säger Kjell. 

Till mässan kommer besökare från vitt och brett i Sverige, några kommer från Hälsingland och andra från Skåne. Många av besökarna är unga.

– Yngre personer som kommer vill bygga upp sitt hem med lite udda saker så att det inte blir likt någon annan, berättar mässgeneralen Kjell Eliasson. 

Eva Alfredsson är utställare på mässan och hon säljer mycket 50-talsgrejer. 

– I Värmland har vi mycket motorburen ungdom så det är mycket sånt som de handlar och sen är det nostalgi. Många köper tillbaka sådant som de minns att deras farmor och farfar hade, säger utställaren Eva Alfredsson.

Evas kunder varierar, det kan vara äldre farbröder som köper gamla verktyg och  reklam men även mycket ungdomar som köper 50-talsgrejer.