Sarita Skagnes omgiven av många glada barn. Foto:Privat
1 av 3
Intäkterna från Sarita Skagnes bok har hon bland annat använt för att sponsra ett barnhem för föräldralösa barn i staden Latur i Indien. Foto: Privat
Sarita Skagnes med sin bok i famnen. Foto:Ulla Walldén/Sveriges Radio
2 av 3
Boken "Bara en dotter" kom ut på norska 2007 och har därefter getts ut på en rad olika språk. Nu gör Sarita Skagnes en ny version som också handlar om vad som hände efter brytningen med familjen. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio
Sarita Skagnes poserar tillsammans med många andra kvinnor i vackra klänningar. Foto:Privat
3 av 3
Socialarbetare som kallas för mammor av barnen på barnhemmet som Sarita sponsrar. Foto: Privat

Saritas "Bara en dotter" kan släppas i Indien

Sarita Skagnes: Handlar om allt som är tabu i Indien
6:37 min

Tio år efter första boksläppet skriver Sarita Skagnes om sin självbiografiska bok "Bara en dotter" med målet att få boken utgiven i Indien.

- Boken handlar om allt det som varit tabu att prata om i Indien; våld i familjen, incest, tvångsäktenskap, att många i södra Asien väljer bort sina döttrar för de helst vill ha söner. Alla vet att det här händer men man pratar inte om det, för då måste man göra nånting åt det, konstaterar Sarita. Hon tror ändå att tiden nu är mogen för en öppnare debatt.

– Tre olika förlag har visat intresse för att ge ut boken, och kan jag bara få den väl spridd i landet slår vi till!

Sarita Skagnes har i alla år sponsrat olika hjälpprojekt i hemlandet Indien. Intäkterna från boken som också blev ett uppskattat Sommar i P1-program har bland annat gått till en stipendiefond för unga fattiga kvinnors utbildning. Sarita uppskattar att ungefär tusen kvinnor fått stöd genom åren för att utbilda sig i olika yrken. Hon stöder även ett barnhem och ett utbildningscenter för blinda kvinnor i staden Latur sydöst om Bombay och har besökt dem flera gånger.

– Vi vill inte bara lära dem ett jobb utan framför allt ge dem ett självständigt liv, så de kan flytta hemifrån, träffa någon och bilda egna familjer, berättar Sarita som gläds åt att i vinter få åka ner på en av hennes fadderbarns bröllop.

– Det är underbart, hon är kär och får leva ett självständigt liv!

Också privat stundar nya tider för flickan som överlevde både mordförsök och att bli övergiven av familjen. Efter många år i Hagfors flyttar Sarita söderut i landet för att komma närmare olika uppdragsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".