Gång och cykelbron vid Gubbholmen i Karlstad.
Gång och cykelbron vid Gubbholmen i Karlstad. Foto: Roy Malmborg.

Vansinnesföraren på Gubbholmen åtalas

Den 24-årige man som i juli körde rattfull över en gångbro på Gubbholmen i Karlstad och i augusti orsakade en trafikolycka vid centralstationen åtalas nu för brotten.

Det var den 22 juli 2017 som mannen i hög hastighet körde ut på en gång- och cykelbro vid Gubbholmen. När han gjorde det var det uppemot 30 personer på bron som han körde rakt emot. Räddningstjänsten var i det läget redan på plats.

– Han åkte och vände och fick en väldig fart rakt över gång- och cykelbron, berättade räddningstjänstens insatsledare för P4 Värmland den 23 juli 2017.

Polis och räddningstjänst var på plats eftersom de fått ett larm om en berusad man som var i vattnet och riskerade att drunkna. Efter att han kommit upp och pratat med räddningstjänsten blev han aggressiv och rusade till sin bil och körde rakt emot bron. En polispatrull kunde senare stoppa honom på Herrhagen.  

Enligt åtalet ska 24-åringen när han åkt iväg rivstartat och kryssat mellan räddningstjänstens bilar på ett sådant sätt att räddningspersonalen fått kasta sig åt sidan. Han ska sedan ha kört utan tanke på risken för andra innan polisen stoppade honom.

Under häktningsförhandlingarna ska det ha framkommit att mannen haft problem med alkoholen och narkotikaklassad medicin. Han åtalas för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. 

Åtalet mot 24-åringen är tvådelat och han åtalas därför för ytterligare ett fall av grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och ringa narkotika brott.

Efter händelsen på Gubbholmen släpptes 24-åringen och kort därefter orsakade han en trafikolycka vid centralstationen i Karlstad. Han körde där på en parkerad taxibil, körde om en bilkö på fel sida av vägen och korsade ett övergångsställe där fotgängare och cyklister höll på att passera. Enligt åtalet ska brottet anses som grovt eftersom han visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".