Fullmktigeledamöter i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Kommunfullmäktige i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kan bli ordningsvakter på kommunens möten

Tillståndet gäller året ut
1:04 min

Karlstads kommun har fått tillstånd av polisen att anlita ordningsvakter vid kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens möten.

Tillståndet som gäller året ut har getts för att skapa trygghet för både besökare och deltagare. Det har vid flera tillfällen varit oroligt i samband med politiska möten, bland annat för ett par månader sedan då frågan om att upplåta en tomt för moskébygge på Rud i Karlstad togs upp i kommunfullmäktige.

Då samlades ett 30-tal personer för att demonstrera och flera gick även in i lokalen och störde mötet.

Enligt kommunens säkerhetskoordinator Patrik Persson togs beslutet om att ansöka om att få anlita ordningsvakter i samråd mellan politiker, polis och kommunens säkerhetsavdelning.

I vanliga fall har man en väktare på plats, men ordningsvakter har andra och större möjligheter att ingripa än en väktare har.

Tillståndet ger alltså kommunen möjlighet att anlita ordningsvakter, men beslut om att faktiskt göra det har inte tagits än, utan en sådan bedömning görs inför varje mötestillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".