Vattenkran. Foto: Lennart Nordenstein.
Foto: Foto: Sveriges Radio.

Koka dricksvattnet i Skattkärr och Väse

P-A Bergman: Det finns en förorening i vattnet
2:44 min

Karlstads kommun har upptäckt E. coli- bakterier i dricksvattnet i Skattkärr och Väse. Nu uppmanas alla som har kommunalt vatten att koka det.

Karlstads kommun rekommenderar att dricksvattnet kokas innan användning i områdena Skattkärr, Herrön, Spånga, Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse. Detta gäller de som har kommunalt vatten.

– Vid provtagning har en förekomst av E. coli- bakterier konstaterats vid provplatser i Skattkärr och Väse vilket medför att vi nu utfärdar en rekommendation att koka dricksvattnet innan man dricker det eller använder det i matlagningen, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen kan i nuläget inte säga något om hur länge kokningsrekommendationen kommer att vara.

– Vi vet för närvarande inte vad som orsakat dessa förekomster av mikroorganismer och vi arbetar nu med att utreda detta och med att försöka isolera eventuellt påverkade delar av ledningsnätet säger Per-Anders Bergman, förvaltningsdirektör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Enligt kommunen finns det en del samhällsviktig verksamhet i form några förskolor, en skola och några vårdboenden i området. De kommer vid behov förses med rent dricksvatten från utkörda vattentankar.

E. coli- bakterier kan i värsta fall orsaka magsjuka. Om du känner dig sjuk, kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177. OBSERVERA: Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".