I mörker och skymning kan vildsvinet bli mycket svårt att upptäcka i en dikeskant.
1 av 2
I mörker och skymning kan vildsvinet bli mycket svårt att upptäcka i en dikeskant. Foto: Daniel Viklund Sveriges Radio.
Johan Stedt Jägarförbundet.
2 av 2
Johan Stedt Jägarförbundet. Foto: Roy Malmborg.

Vildsvinsolyckorna ökar kraftigt

Jaktvårdskonsulent: " Vi vet inte hur många det finns "
2:08 min

Trafikolyckor med vildsvin har ökat med 200 procent i Värmland enligt Älgskadefonden. Under årets första halvår har det skett 21 olyckor jämfört med 7 olyckor det första halvåret 2016.

Johan Stedt jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet ser en uppgång av vildsvinen i länet.

– Stammen blir allt större, men vi har fortfarande inte så många djur som till exempel grannlänet Örebro där vildsvinen funnits längre.

Enligt Johan Stedt finns idag vildsvin ända upp i Norra Värmland även om det där rör sig om ett färre antal. De flesta finns i Vänerområdet och i sydöstra delarna av Värmland.

– Vi har inga bra inventeringsmetoder för vildsvin idag så exakt hur många det finns vet vi inte, säger Johan Stedt. Men en uppskattning som han gör är några hundra. Avskjutningen har dock fördubblats senaste året.

Vildsvinen rör sig under de mörka delarna av dygnet så det gäller att vara särskilt uppmärksam då. Inte bara fokusera på vägen utan titta  också i dikeskanterna och var uppmärksam på att om det kommer ett djur över vägen kan flera följa efter.

I hela landet ökade antalet vildsvinsolyckor med nästan 60 procent under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2016. Totalt har det skett 2246 olyckor med vildsvin till och med juni i år i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".