Glenn Mattsing framför Longyearbyn, Svalbard
Äventyraren Glenn Mattsing framför Longyearbyn, Svalbard Foto: Privat

Hemma igen efter avbrutet äventyr

Glenn Mattsing: "Vi åker tillbaka nästa år"
4:09 min

Planen var att ro 350 mil runt Svalbard. Men ett brutet finger och is satte stopp för äventyret efter bara 20 dagar. Nu är Glenn Mattsing hemma igen.

Två timmars intensiv rodd, två timmars vila. Så såg det ut dygnet mitt på havet mellan Norge och Svalbard. Något de flesta nog skulle bli helt knäppa av.

– De första dagarna var vi helt slut. Vi försökte få i oss mat, men vi var sjösjuka också. Lite miserabelt var det de första dagarna. Sedan efter en tid så blir man piggare, kroppen vänjer sig vid slitaget, säger Glenn Mattsing.

Det absolut häftigaste var djurmötena.

– Det var enormt mycket valar, sillvalar stora som bussar och så man märker inte av dem när de kommer underifrån. De såg vi dagligen. 

Men expeditionen tog slut långt tidigare än planerat. Glenn Mattsing och äventyrskollegan Sören Kjellkvist hann ro i sin specialbyggda roddbåt i 20 dagar, från Norge upp till Svalbard. På vägen bröt Sören sitt finger och efter ett tag tog det stopp: isen hade tagit sig till sydligare breddgrader än beräknat.

– Vi hade otur, nu blåste isen ner mot Svalbard. Statistiskt sett öppnar det upp sig varje år, tittar man nu så är det påväg att öppna sig. Så hade vi suttit lugnt i båten i två veckor så hade vi kunnat ta oss runt.

Nu planerar Glenn för att återvända nästa år igen.

– Vi vill ju inte ge upp, säger han.

Då som nu kommer man kunna följa äventyret via webben, och tre skolor är speciellt utvalda som expeditionsklasser. En av dem är Nyeds skola i Molkom, där eleverna får möjlighet att följa och kommunicera direkt med expeditionen och lära i realtid om FN:s globala klimatmål.

– Vi kopplar expeditionen till dem för att göra det enklare att förstå vad som händer i Arktis och hur det ser ut. Jag kan märka när jag är hemma att vi vet att det händer saker men vi har inte så stor kunskap om Arktis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".