En björnfamilj. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.
Här har hela björnfamiljen fastnat på bild. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.

Björnfamilj fastnade på bild

Per Larsson: "Honan är otroligt viktig".
1:08 min

Länsstyrelsen i Värmland har för första gången kunnat dokumentera en björnföryngring. Det handlar om en hona och tre ungar i Ovansjö viltvårdsområde.

Det var efter ett tips från en jägare som länsstyrelsen placerade ut en övervakningskamera i Ovansjö viltvårdsområde öster om Sysslebäck. Igår kväll blev det napp! På bild fastnade en björnhona och tre ungar. Detta är den första föryngringen av björn som har kunnat dokumenteras i länet.

– Det är ett kliv framåt för björnstammen, säger viltbevakaren Per Larsson på Länsstyrelsen.

Björnhonan har inte mindre än tre ungar, vilket kan tyda på att detta inte är honans första kull, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande

Spillning från dessa björnar kommer att ingå i årets spillningsinventering av björn som startar på måndag. Samma dag börjar även björnjakten efter två björnar i Värmland.

Under fredagen ändrade Länsstyrelsen i villkoren för björnjakten, på grund av den nyupptäckta föryngringen. Ändringen innebär att hund inte får användas vid jakt i området där honan med ungarna siktats. Honor med ungar är alltid fredade från jakt.

– Hon är otroligt viktig, säger Per Larsson. Om den här skjuts och ungarna stryker med då slår det tillbaka björnstammen säkert en tio år för oss.

Länsstyrelsen arbetar sedan några år tillbaka med övervakningskameror inom rovdjursinventeringen. Den som känner till var björn, varg, järv eller lodjur brukar passera är välkommen att kontakta länsstyrelsen så att den kan placera en kamera där. Det är inte tillåtet att själv sätta ut övervakningskameror i skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".