Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Flera ambulanser över hela landet har åkt ut på falsklarm från en okänd kvinna i sommar. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ett 30-tal falsklarm till förlossningar polisanmälda

"Det tar resurser från andra som behöver dem bättre"
2:59 min

Under sommaren har en bluffmakare fått förlossningsavdelningar över hela landet att larma ut ambulanser och barnmorskor till falska adresser. En av de drabbade avdelningarna är Karlstad.

Kvinnan som ringer in falsklarmen har vid minst ett 30-tal tillfällen begärt akut hjälp hos förlossningsavdelningar över hela landet. Efter att hon ringt flera gånger nattetid larmade Karlstads förlossningsavdelning ut ambulans bemannad med barnmorska. Men nödsamtalen visade sig vara en bluff.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det här, för det tar ju resurser från dem som skulle behöva dem bättre, säger Carina Björk, som är säkerhets- och beredskapschef på landstinget i Värmland.

Andra förlossningsavdelningar som drabbats finns bland annat i Västra Götalandsregionen och landstinget i Dalarna.

– Att på det här sättet ta resurser ifrån en del av vården som redan är hårt belastad, är djupt oroande och beklagligt. Händelserna har även föranlett en stor oro bland personalen, säger Marie Ganthers, avdelningschef på förlossningen i Falun.

Telefonnumret gick till annan person
Kvinnan som ringt nödsamtalen har uppgett ett telefonnummer som gick till en helt annan person. Det visade sig när personalen ringt så kallade motsamtal, berättar Carina Björk.

– Den hon anger numret till har ingenting med det här att göra. Så det var en kvinna som under fjorton dagars tid fick otroligt många påringningar från förlossningsavdelningar runt om i landet.

Händelserna är polisanmälda och ärendet sköts nationellt av polisområde väst, med stöd av den nationella operativa enheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".