Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny läktare i Ekshärad upprör

Publicerat måndag 4 september 2017 kl 17.47
Kommunalrådet: "Vi får laga efter läge"
(3:56 min)
Sporthallen Ekshärad. Foto: Veronica Lindström/Sveriges Radio.
1 av 2
Sporthallen Ekshärad. Foto: Veronica Lindström/Sveriges Radio.
Peter Greij, ordförande i Edebäck IBF. Foto: Veronica Lindström/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Greij, ordförande i Edebäck IBF, ogillar var sporthallen får sin nya läktare. Foto: Veronica Lindström/Sveriges Radio.

I 10 år har tre idrottsföreningar kämpat för att få en läktare i Ekshärads sporthall. Nu ska en ny läktare byggas på kortsidan, något som väcker missnöje.

Efter många diskussioner med kommunen har föreningarna Edebäck IBF, Skoga-Ekshärad skytteförening och Ekshärads BK fått nöja sig med en ny läktare placerad på kortsidan.

- Det känns som om vi har en kommun som inte vill satsa på innebandyn i Ekshärad och kan sträcka sig så långt att bygga på långsidan istället för kortsidan. Det är olustigt rent ut sagt och tråkigt, säger Peter Greij, ordförande i Edebäck IBF.  

Behovet av en läktare har funnits länge. Under innebandysäsongen besöker cirka 80-150 åskådare sporthallen i Ekshärad varje vecka. Eftersom hallen saknar sittplatser har Edebäck innebandyförening fått ställa ut stolar och bänkar runt sargen. Det trånga utrymmet har tidigare gjort att publiken fått både spelare och klubbor på sig när striderna blivit hårda och spelare ramlat in i sargen.

 – Med skohorn kan vi tryck in 150 personer, men då sitter de med knäna mot sargen, säger Peter Greij.

Under utredningen av lokalens möjligheter kom samhällsbygnadsavdelningen och byggkonsultföretaget fram till att de bärande betongpelarna längs långsidan skulle skymma sikten om läktaren byggdes på långsidan. Det skulle även kosta mer pengar än vad det fanns budget för, men någon exakt siffra på hur mycket det skulle kosta kan samhällsbyggnadschefen Louise Sjöholm inte svara på.

 - Det är jättesvårt att säga exakt vad det skulle landa på utan att man har gjort någon ordentlig projektering och kollat på det. Men tittar man på vad en nybyggd hall kostar så ligger det på allt i från 17-18 miljoner och uppåt beroende på vilka fasiliteter man vill ha, hur stort det ska vara och vilka funktioner och vilken standar som ska finnas.

Så hur kom ni fram till beslutet att det är för omständligt och för dyrt för att bygga en läktare på långsidan?

– Det har inte varit ekonomin som avgjort vår rekommendation i första hand, utan tittar vi på uppdraget från första början, beslutet 2014, så skulle man se på möjligheterna att tillskapa sittplatser inom befintlig yta i första hand. Man vill helst inte göra någon utbyggnad, och det beror på att vi har ganska svåra markförhållanden att jobba med. I andra hand ville man titta på en utbyggnad, säger Louise Sjöholm, samhällsbyggnadschef i Hagfors kommun.

Sporthallen är placerad på en våtmark, något som tidigare orsakat fuktskador och mögel i väggar och golv. De senaste årens renovering har kostat kommunen fyra miljoner kronor, och tillsammans med budgeten för den nya läktaren är totalsumman i nuläget uppe i nästan tolv miljoner kronor. Men att bygga en helt ny sporthall på ett annat markområde är enligt kommunstyrelsens ordförande Åsa Johansson inte aktuellt.

– Vi har inte sett att vi i har ekonomiskt utrymme för att göra det, säger Åsa Johansson.

Är det en långsiktig lösning att satsa pengar på en hall som står på ett vattensjukt område? 

– Med dom åtgärder som redan är gjorda så kan hallen stå kvar på den platsen den gör och det skulle funka med en utbyggnad. Jag litar på de bedömningar som redan är gjorda och tycker att det är en långsiktig lösning, säger Åsa Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".