En kille, en man och en ung tjej håller om varandra med ett hus och skog i bakgrunden.
Majd Alsadi, Jan Eliasson och Lea Dalevi på boxningslägret i Kristinehamn. Foto: Roy Malmborg/ P4 Värmland.

Stort boxningsläger för unga i Kristinehamn

Boxningsförbundet: " Ett sådant här läger har vi velat göra länge"
5:36 min

Boxningsförbundet ger under helgen 60 unga boxare i åldern 12-16 år sju tuffa träningspass som varvas med teori och inspiration.

Jan Eliasson på Svenska Boxningsförbundet arbetar med lägret och han menar att ungdomarna kan få det svårt att ta sig ur sängen på måndag morgon.

– Det är tuffa pass, säger Jan Eliasson.

Boxningsförbundet har under några år haft tanken att hålla ett stort breddläger där många unga boxare kan samlas och få inspiration att satsa mot stora mål i framtiden. Med förläggning på det gamla A9-området i Kristinehamn öppnades möjligheterna att kunna genomföra det här, förklarar Jan Eliasson.

– Vi är mycket nöjda. Allt finns här och det är även bra ekonomiskt. Nästa år kanske vi är 180 boxare.

Lea Dalevi och Majd Alsafadi deltar och gläds.

– Jag mår bra av boxning, säger Lea. Jag tränar runt sex timmar i veckan och satsar på att få komma till SM.

Lea har ännu inte gått riktiga matcher utan sparrat (träningsboxning där slagen hålls tillbaka vad gäller styrka) och gått diplommatcher. (Vid en diplommatch räknar domarna inte antalet utdelade träffar – hårda träffar är inte tillåtna – istället bedöms boxarens teknik och uppförande i ringen.)

Majd Alsafadi har förutom diplomboxningen även gått åtta riktiga matcher. Han tycker att det roligaste i boxningsträningen är sparring.

– Man får ett bra självförtroende av boxning, säger Majd Alsafadi. Jag tränar ungefär tio timmar i veckan och jag satsar mot OS 2024.

Det finns 12 tjejer med på lägret och Jan Eliasson anser att det är viktigt att boxningsförbundet arbetar för att intresset för boxning ska blir större hos tjejer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".