En skylt med texten Kronofogden. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Allt fler ansöker om skuldsanering

Antalet skuldsatta personer som ansökt om hjälp att bli av med sina skulder har ökat rejält i år. I Värmland handlar det om en ökning med 188 procent under första halvåret i år.

Fram till första juli hade Kronofogden tagit emot drygt 10 600 ansökningar om skuldsanering - mer än dubbelt så många som under första halvåret i fjol.

I Värmland tog Kronofogden emot 119 ansökningar om skuldsanering under de sex första månaderna 2016. I år handlar det om 343 ansökningar, en ökning med 188 procent. Riksgenomsnittet hamnar plus 111 procent.

Förklaringen är att det blivit enklare att ansöka och lättare att hantera det praktiska i själva saneringen.

Men att regeländringarna skulle öka intresset så mycket hade Kronofogden inte räknat med.

– Vi visste att det fanns ett uppdämt behov men trodde inte att ansökningarna skulle komma så snabbt, säger enhetschef Per-Olof Lindh.

Bakgrunden till lagändringen är att väldigt många människor levt under knappa ekonomiska förhållanden under många år, kanske i decennier. Ofta har överskuldsättningen sin upprinnelse i en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom eller en annan livskris.

– Vi uppskattar att omkring 30 000 personer i våra register skulle kunna få skuldsanering, men har inte ansökt. De har kanske inte haft kraft, eller avskräckts av den tidigare ganska komplicerade ansökan.

Ändringarna i skuldsaneringslagen innebär också att den skuldsatte endast behöver betala en månatlig summa till Kronofogden, som i sin tur fördelar summan till fordringsägarna.

– Många tycker nog att det är skönt att själv slippa betala 20, 30 eller 40 borgenärer varje månad, säger Per-Olof Lindh.

Men följden av att antalet ansökningar skjutit i höjden, och tros landa på 20 000 före årsskiftet, är att Kronofogden har svårt att hinna med. Det dröjer nu upp mot nio månader innan de skuldsatta får besked om de beviljas skuldsanering.  

Skuldsanering innebär att den överskuldsatta, under vissa villkor, slipper betala hela eller delar av sin skuld.
– Ansökan om skuldsanering lämnas till Kronofogden, som i sin tur kontaktar borgenärerna.
– Villkoret för att få skuldsanering beviljad är att den skuldsatta bedöms sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid.
– Skuldsaneringen innebär att en betalningsplan görs. Den skuldsatta får leva på existensminimum i några år, oftast fem år. Alla inkomster som överstiger denna nivå går till att betala skulderna. Efter fem år är personen skuldfri.
– Existensminimum, eller förbehållsbelopp, motsvarar i år 4 734 kronor i månaden för en ensamstående vuxen när boendet är betalt. 
Källa: Kronofogden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".