Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Titta bort när nässtyngflugan anfaller

Henrik Uhlhorn: Man ska inte titta på den
1:02 min
En nässtyngfluga. Foto: Niklas Johansson/Länsstyrelsen i Jönköping
Foto: Niklas Johansson/Länsstyrelsen i Jönköping

En insekt som ser ut som en söt liten humla, som surrar framför ditt ansikte, men sen plötsligt sprutar ut en fontän av små larver i ditt öga.

Flera personer i Kil har den senaste tiden observerat den så kallade nässtyngflugan som beter sig på detta vis. En kvinna i Kil skriver på Facebook att hon fick ta in sina hästar för att skydda dem.

Enligt Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), så finns den i hela landet. Men det är bara en handfull fall som rapporterats där den gett sig på människor som fått uppsöka vård.

– Om den dyker upp så ska man inte titta på den utan vifta bort den istället, säger Henrik Uhlhorn.

SVA undersöker förekomsten av styngflugelarver hos rådjur och älgar i landet. Parasiten kan bara ses i svalg eller näshåla under vår och sommar.

Hjortdjur är värd för styngflugans larver. Styngflugor ser ut som små humlor, där honorna hos en del arter sprutar ut larver i näsöppningarna hos älg, rådjur eller renar under sommaren. Vanligen har en viss nässtyngflugeart endast en hjortart som värd:
– Älgen har Cephenemyia ulrichii
– Rådjur har Cephenemyia stimulator
– Renens nässtyngfluga heter Cephenemyia trompe.
Larverna förflyttar sig till svalgområdet, sätter sig fast med vassa munhakar i svalgslemhinnan och livnär sig på sekret från den såriga vävnaden.
(Fakta: SVA)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".