Simon Wanna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Simon Wanna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Sopor stoppar inte Simon i öppet vatten

Simon Wanna: "Man får vänja sig vid alla möjliga förhållanden"
3:01 min

Tidigare i år blev han utsedd till Årets manlige Open Water-simmare av svenska simförbundet. Och när open water cup avgjordes i helgen kom han tvåa.

21-årige Simon Wanna från Säffle är näst bäst i Sverige på open water-simning, alltså långdistanssimning i öppet vatten. I helgen avgjordes open water cup då han kom tvåa i totalen.

– De distanser som finns i VM är fem, tio och 25 kilometer. Det tar ungefär en, två och fem timmar att simma, säger Simon Wanna.

Det är många olika sorters vatten han simmar i, världen runt. Vissa mer angenäma än andra.

– Vi simmar ju i Yangtzefloden i Kina och det är ju häftigt men inte så trevligt, det är inte så rent. Det flyter runt ganska mycket sopor och du ser inte händerna för det är så gult i vattnet. Som öppet vatten simmare får man vänja sig vid alla möjliga typer av förhållanden säger han.

Inför OS i Rio de Janeiro 2016 ingick Simon, som är både svensk och libanesisk medborgare, i den libanesiska truppen. Han kvalade dock inte in till OS den gången. Självklart har han som mål att vara med i OS i Tokyo 2020, men med tre år kvar till dess finns närmare mål.

– Jag kör mot nästa sommar och världscupen som börjar ganska tidigt eftersom det är varmare i andra länder. De första tävlingarna är i Abu Dhabi i mars.

Simon Wanna, tvåa i open water-simning i Sverige alltså. Men världsbäst på att tappa badmössan, enligt honom själv.

– De badmössorna man har i tävling brukar inte vara i så bra kvalitet och de sitter kvar på de flesta människor men inte på mig. Jag får vara glad om den sitter kvar i en kilometer.

Varför är det så tror du?
– Jag vet inte, jag har stor hjärna kanske säger Simon Wanna och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".