Claes Aronsson
Claes Aronsson när han bevakade Brexitomröstningen i Bristol i sydvästra England. Foto: Privat

Sommarvärmlänning ny korre i London

Claes Aronsson: "Jag är öppen för att inte bara prata Brexit"
4:13 min

Som utrikeskorrespondent i bland annat Argentina, Hong Kong och Rio har Höje i Värmland blivit Claes Aronsson fasta punkt i Sverige. Nu väntar London.

Vi brukar höra deras röster från många av jordens rundade hörn här i etern - Sveriges radios utrikeskorrespondenter. En av dem är Claes Aronsson, som bland annat jobbat i Argentina i 7 år, och jobbat i London, Rio, Hong Kong.

– Jag har varit en rastlös person. Det kanske grundar sig på att vi flyttat runt mycket i Sverige och följt pappa och hans karriär. Då har vi haft sommarstugan i Höje som den fasta punkten. Det har varit skönt att ha det, säger han.

Inte helt ofarligt heller - Sveriges radios korrespondent Nils Horner sköts till döds på sin post i Afghanistan 2014. Hur mycket tänker du på riskerna med ditt jobb?

– Jag har ett starkt säkerhetstänk i dag, det hade jag inte förr. Nils Horners död har öppnat ögonen på många av oss korrespondenter. Det finns med hela tiden, säger han.

I höst ska du till London, som känns väldigt tryggt jämfört med Kabul såklart. Då kommer du bland annat ha till uppgift att göra Brexit hett igen - hur svårt känns det?

– Hemligheten är att blanda upp allt det här pratet med Brexit med annat intressant från Storbritannien. Det är min stora utmaning så att det blir roligare och får mer färg, säger Claes Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".