Martin Jansson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Martin Jansson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Karlstad

Boende vill se krafttag mot lupinerna

Martin Jansson: "Kommunen borde slå lupinerna oftare"
1:10 min

Lupinerna som breder ut sig är ett problem på Edsgatan i Karlstad, och Martin Jansson som bor där efterlyser fler insatser från kommunen.

Vi har tidigare berättat om hur lupinerna sprider ut sig allt mer och slår ut andra växter, och lyssnaren Martin Jansson från Edsgatan i Karlstad hörde av sig eftersom han är kritisk mot hur kommunen sköter bekämpningen av lupinerna. Bland annat slås grönområdet där lupinerna växer bara en gång per år, vilket gör att de hinner komma tillbaka och sprida sina frön under sommaren.

– Kommunen borde slå det här fler gånger, och arbeta fram en plan. Det finns planer som EU håller på att ta fram, och även på regeringsnivå, säger Martin Jansson.

Teknik- och fastighetsförvaltningens kommunikatör Michael Sundholm håller med om att det är svårt för kommunen att hålla jämna steg med lupinernas framfart. Han berättar att man kommer att titta mer på lösningar framöver, och säger att det är viktigt att ha beredskap för vad som kan hända med våra växt- och djursamhällen när nya arter letar sig in eller breder ut sig.

– Det gäller att vara medveten om det och vara på sin vakt. Det gäller ju oss som markägare och fastighetsförvaltare också, vi måste sköta de bitar vi har ansvar för och berätta för andra hur man ska göra, säger Michael Sundholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".