Landstingets logotype. Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

Landstinget fortsätter anlita omstritt bemanningsföretag

Upphandlingschefen: "Vi avvaktar med åtgärder"
1:20 min

Efter att bemanningsföretaget Läkarleasings förra revisorer hoppat av har flera landsting fryst samarbetet. Men Landstinget i Värmland avvaktar.

Flera landsting i Sverige ser över sina avtal med bemanningsföretaget Läkarleasing Sverige AB efter att företagets förra revisorer hoppat av. Enligt SVT Nyheter så ska revisorerna ha utsatts för påtryckningar och hot om rättsprocesser från bemanningsföretaget, som är ett av landets största och som anlitas av alla landsting i Sverige.

Efter de senaste tidens händelser har några landsting dock valt att hoppa av. Landstinget i Värmland har köpt tjänster från Läkarleasing för 6 miljoner kronor hittills under 2017. Det är en stor summa men ändå bara en liten del av den totala kostnaden för hyrpersonal som landade på 145 miljoner förra året, säger upphandlingschefen Pia-Britt Hildebrand, som är nöjd med samarbetet.

– Vi har ett gott samarbete med Läkarleasing. Vi har inte haft några större problem med dem än med några andra.

När Läkarleasings revisorer hoppade av så riskerade bemanningsföretaget att hamna i en situation där Bolagsverket skulle förelägga om likvidation. Men Läkarleasing har anlitat en ny revisor som man anmält till Bolagsverket den 17 augusti och därför löper företaget inte längre någon sådan risk, enligt uppgifter från myndigheten till P4 Värmland.

När nyheten om de avhoppade revisorerna och risken för likvidation nådde Region Örebro län, som är en av företagets största kunder så väckte den stor oro. I Värmland skulle läget inte bli fullt lika allvarligt eftersom man inte anlitar Läkarleasing i lika stor omfattning här jämfört med grannlänet.

– Vi har tittat över om deras ekonomiska situation skulle kunna äventyra för landstinget någonting, och vi ser inte det just nu. Vi avvaktar med åtgärder men har naturligtvis företaget under bevakning, säger Pia-Britt Hildebrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".