Robert Selling, Sjöräddningssällskapet Hammarö. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Robert Selling, Sjöräddningssällskapet Hammarö. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Rekordsommar för sjöräddningen

Robert Selling: "Lika många uppdrag som på hela förra året"
1:29 min

Sommaren har varit hektisk för Sjöräddningssällskapet på Hammarö. I snitt fem räddningar i veckan har det varit, vilket får räknas som någon sorts rekord för deras del.

– Sedan förste juni till dags dato har vi haft i stort sett lika många uppdrag som vi hade på hela förra året, säger Robert Selling på Sjöräddningssällskapet Hammarö.

Enligt honom beror det på att fler blivit medlemmar som utnyttjar medlemsservicen, vädret har varit ganska bra trots allt.

– Det blir fullt på öarna fort, folk söker sig till andra ställen där de inte varit förut och så har man inte alltid koll på vattennivåerna och så går man på grund.

Sedan sjöräddningsbåten lades i i april har 58 utryckningar gjorts, ett tiotal av dem allvarliga.

– Allt ifrån vatteninträngningar till sjukdomstillstånd, säger Robert Selling.

Samtidigt visar siffror från båtbranschen att försäljningen av båtar ökar igen efter några för branschen dystra år.

Att ge sig ut på sjön kräver en del kunskap något som bland andra Medborgarskolan tagit fasta på och erbjuder flera kurser för den som ska hantera en båt. Jan Bondesson är instruktör och utbildare på Medborgarskolan. Han tycker att det borde krävas ett båtkörkort.

– Det räcker nästan med att man får upp ögonen för det här med sjövett och går en kurs, så har man nått långt. Ett obligatoriskt förarintyg tror jag vore väldigt bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".