Evah Åberg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Evah Åberg har diagnosen GAD, generaliserat ångestsyndrom. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

"Det är lättare att säga att man är förkyld"

Evah Åberg om hur ångesten påverkar hennes liv
2:24 min

Evah Åberg, 26, från Grums känner ofta oro och ångest, men hittar kraft och energi i sitt bloggande.

De flesta av oss kan nog relatera till hur det är att oroa sig för att bilen ska gå sönder eller att någon närstående ska råka illa ut, en ångest som kommer - och som går. Men för en del så vill inte ångesten och oron släppa, utan kris och katastrofscenarier avlöser varandra. Så är det för Evah Åberg som har diagnosen GAD, generaliserat ångestsyndrom.

– Man går med en konstant oroskänsla och katastroftankar, att det värsta tänkbara kommer att inträffa. För mig kan det handla om att någon nära kommer att dö, att jag kommer bli sjuk, att bilen ska gå sönder.

Evahs ångest har gjort att hon har svårt för en del sociala sammanhang, särskilt under dagar då hon knappt kan ta sig upp ur sängen.

Trots att många lider av psykisk ohälsa idag, är det för många svårt att prata om, enligt Evah Åberg.

– Det är lättare att säga att man är förkyld, för det har folk förståelse för. Många tror att det bara är att rycka upp sig när man mår psykiskt dåligt, säger hon.

Tabubelagt ämne

Evah tror att det är svårt att prata om det för att många har en överdriven bild av vad det innebär att ha ångest.

– Att man sitter på psyk med tvångströja nästan, när det är helt vanliga människor som lider av psykisk ohälsa. Det kan vara ens granne eller ens arbetsgivare.

Evah själv har stort stöd av anhöriga, i vården - och genom hennes blogg där hon ger men också får råd från sina läsare.

– Även om jag har mina ångestproblem är jag väldigt nöjd med mig själv och min personlighet. Jag vill och kan hjälpa andra människor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".