En skördetröska. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Skörden av spannmål pågår för fullt i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.
Väsebonden Nicklas Boqvist är en av dem som drabbats av kålmalen. Foto: Annika Ström/P4 Värmland.
2 av 2
Nicklas Boquist. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio arkiv.

Lovande start för spannmålsskörden

Nicklas Boquist: "Väldigt positivt i år"
1:24 min

Nu har skörden av spannmål inletts i Värmland, och det ser bättre ut än väntat. Det tycker Nicklas Boquist i Väse, en av de stora spannmålsodlarna i länet.

– Det är väldigt positivt i år. Det verkar som att vi ligger på något ton mer i snitt faktiskt. Det är lite märkligt, för vi har haft en väldig torka och vi trodde inte att det skulle bli så bra. Men det har nog ändå kommit lagom med fukt, säger Nicklas Boquist.

Men du har varit lite orolig under sommaren?

– Ja, verkligen. Verkligen. Det som har räddat oss tror jag är att det har varit rätt kallt, vi har inte haft de där höga temperaturerna.

Enligt Jordbruksverkets skördeprognos ser årets totalskörd av spannmål i landet som helhet ut att öka med fem procent jämfört med förra året, till 5,7 miljoner ton. I så fall blir det den tredje största spannmålsskörden under 2000-talet.

Hur det blir i Värmland är än så länge osäkert, eftersom arbetet med skörden precis har börjat.

Nicklas Boquist, som har över 600 hektar spannmål att ta hand om, har varit ute och tröskat några dagar. Han räknar med fortsatt jobb med skörden hela september.

Och det är stressiga och väderberoende tider för honom just nu.

– Ja, det är det. Nu vill vi ha lite blåst och solsken mest hela tiden, för då spar vi pengar för torkningskostnaderna också, säger Nicklas Boquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".