Ulrika Sharifi, psykologförbundet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ulrika Sharifi, psykologförbundet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Psykologer lämnar landstinget

Ulrika Sharifi: "Det behövs pengar, ganska mycket pengar"
1:21 min

Psykologförbundet larmar om dålig arbetsmiljö, tidsbrist, hög belastning - och för lite resurser.

Ulrika Sharifi är vice ordförande i Sveriges psykologförbund. Enligt henne finns en lång rad orsaker till varför det är svårt för landstinget i Värmland att behålla psykologerna. Det handlar bland annat om en dålig arbetsmiljö, om tidsbrist och hög belastning. Många upplever att de inte kan använda sin kompetens på ett vettigt sätt, att de inte kan behandla patienterna på ett sätt som de behöver. Det är svårt att göra ett bra jobb, helt enkelt.

– I grund och botten är det en stor resursfråga. Det går inte att organisera bort eller prioritera sig ur den här situationen, säger Ulrika Sharifi.

Värmland ligger trea från botten när det gäller psykologtäthet per hundratusen invånare. För att komma upp i riksgenomsnittet skulle antalet behöva fördubblas.

– Det behövs både kunskap, samarbete och engagemang. Och det behövs nog ganska mycket pengar, säger Ulrika Sharifi.

Jane Larsson (C) är landstingsråd i Landstinget i Värmland. Hon delar bilden som psykologförbundet ger.

– Är man för få så blir man ensam i sitt yrke och då är det lätt att man bränner ut sig. Vi har som politiker satt väldigt tydliga mål om högre kvalitet och tillgänglighet och arbetsmiljön, men har vi inte tillräckligt med färdiga utbildade psykologer så blir dom som jobbar väldigt ensamma.

Om jag skulle vara nyutbildad psykolog och höra det skulle jag kanske inte söka mig till landstinget i Värmland.

– Och det är synd för vi satsar mycket på de som nu utbildar sig. Jag har gott hopp om Värmland eftersom vi är så medvetna om problemet, så fort vi får in de nya studenterna så kommer det att ta tid men vi kommer att vända den här trenden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".