Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor ökning av odlad fisk i Värmland

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 10.46
Olof Karlsson: "Ett tryck att expandera verksamheten överallt"
(1:38 min)
Odlingen av matfisk har ökat kraftigt i Värmland, och även i landet som helhet, under 2016. Bilden är dock från en odling i norska Haugesund. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.
Odlingen av matfisk har ökat kraftigt i Värmland, och även i landet som helhet, under 2016. Bilden är dock från en odling i norska Haugesund. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Produktionen av odlad matfisk ökade kraftigt i Värmland förra året. En växande efterfrågan, bra väder och ett skifte från sättfisk till matfisk är förklaringarna.

 – Marknadsläget är ganska gynnsamt i ett större globalt perspektiv, efterfrågan växer och det finns ett tryck på att expandera verksamheten överallt. Sedan finns det förstås mellanårsvariationer beroende på produktionsförhållanden, om fisken växer bra eller dåligt. 2016 var tydligen ett ganska bra år tillväxtmässigt, säger Olof Karlsson.

Det som styr hur bra fisken växer är bland annat temperaturerna under året, till exempel hur tidigt våren kommer.

Den matfisk som odlas i Värmland är regnbågslax, och 2016 producerades 2253 ton hel färsk fisk, enligt en färsk rapport som Statistiska centralbyrån har gjort på uppdrag av Jordbruksverket. Det kan jämföras med knappt 1600 ton året innan.

Även i landet som helhet märks en tydlig ökning. 

Den värmländska marknaden domineras av Nordic trout Sweden, som på sina fyra odlingsanläggningar i länet ökade produktionen från 1300 till 1900 ton.

Halva ökningen beror på att anläggningen i sjön Foxen söder om Töcksfors har ställts om från sättfisk till matfisk.

Det mindre företaget Gustavalax från Hagfors har inte haft möjlighet att öka produktionen, men man märker av en enorm efterfrågan, uppger ägaren Ulf Hallin för P4 Värmland.

I framtiden hoppas Nordic trout, som tidigare hette Ålands fiskförädling AB, kunna expandera mer i Värmland.

– Marknadsmässigt och ekonomiskt finns det möjligheter. Svårigheten är att hitta lämpliga odlingslokaliteter. Produktionsmässigt lämpliga vatten, med tillräckligt djup och goda förhållanden, och du ska också hitta vattenägare som är villiga att ge nyttjanderätt. Och sedan har vi tillståndsprocessen som lite står och väger, det har blivit tuffare och besvärligare med högre krav på att få nya tillstånd utifrån Miljöbalkens regler, säger Olof Karlsson.

Nordic trout har utöver Foxen även värmländska anläggningar i Arvika, Sunne och Torsby kommuner.

SCB:s statistik bygger på en undersökning där uppgifter hämtas in genom en webbenkät, där odlaren fyller i en rad olika uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".