Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomsförbund vill släppas in på skolorna

Publicerat fredag 25 augusti 2017 kl 10.44
"Ett problem för demokratin"
(0:52 min)
Patrick Benabou tillförordnad  distriktsordförande  MUF Värmland och Alexander Paulsson, Distriktsordförande SSU Värmland. Foto Örjan Bengtzing.
Patrick Benabou, MUF, och Alexander Paulsson, SSU. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

De politiska ungdomsförbunden för Socialdemokraterna och Moderaterna är kritiska till att kommunala skolor ofta nekar förbunden tillträde till skolorna.

Det är enligt Skolverket upp till rektorn att avgöra om partierna ska få komma till skolan, men rektorn får inte utesluta ett enskilt parti. Nu finns en oro hos ungdomsförbunden att det kommer att bli svårt att komma ut i skolorna och framföra sina åsikter inför valet nästa år.

– Vi nekas att sprida vår information, och det tycker vi är ett problem för demokratin, säger SSU:s distriktsordförande Alexander Paulsson, som säger att förbund i hela landet vittnar om samma bemötande från skolorna.

Vad får det för följder?

– Det är ju en demokratisk fråga. Det är viktigt att unga får möjligheten att bli informerade. Och viktigt för oss att få informera, så att ungdomarna kan ställa frågor, säger MUF Värmlands tillförordnade distriktsordförande Patrick Benabou.

Skoldirektör Maria Kjällström i Karlstad håller med SSU och MUF om vikten av demokrati, men konstaterar att frågan är mer komplicerad för skolan.

– Vi har i uppdrag att när vi fattar beslut vara objektiva och sakliga, säger Maria Kjällström. Det innebär att vi får inte utan grund gör en sortering och erbjuda några partier tillträde till skolan och inte andra.

En sådan saklig grund skulle kunna vara trygghet, men de kan inte utifrån trygghetsaspekten avfärda ett enskilt parti, enligt Maria Kjällström.

– Det har prövats av JO, men underkänts. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".