Långban, Fotograf Larseric Vänerlöf Värmlands Museum.
Idag ordnas för första gången en visning av gruvorna i Långban med kvinnors roll i fokus. Foto: Larseric Vänerlöf/Värmlands Museum.

Ovanlig gruvvisning med fokus på kvinnor

Lilian Höjd: "Kvinnor hade ett hårt dubbelarbete"
1:14 min

Idag kan man få en inblick i hur kvinnor arbetade i gruvor förr, när det ordnas en annorlunda visning i Långbans gruvby norr om Filipstad.

Det var på 1500-talet som man började bryta järnmalm. I början av 1970-talet tystnade dock gruvdriften i Långban för gott.

Gruvbyn lever däremot än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur, spännande historier och det har då handlat om männens historier.

Och nu är det är första gången som det sker en visning av gruvorna med kvinnors roll som fokus. Under den här speciella visningen blir det en historisk överblick över kvinnornas arbetsuppgifter och lite folktro.

– På den här första visningen så får de som går med delta i lite praktiska prov, säger Lilian Höjd, sommarvärd i Långbans gruvby och den står bakom visningen.

Jobbet i gruvan var tufft, berättar Lilian Höjd. En vanlig arbetsuppgift var lastning.

– Ett tungt jobb, men de fanns ofta där på samma villkor som männen.

Kvinnorna i gruvan hade dessutom ofta ett dubbelarbete, eftersom de även hade ansvaret för hemmen.

– Det var ett ansvar för maten på bordet och skötseln av barnen, parallellt med att också dra in pengar genom att jobba i gruvan. Barnen var med i gruvan också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".