Man står framför aktern på ett lastfartyg i hamnen i Karlstad. I bakgrunden syns också nederdelen av en lyftkran.
Vd för Vänerhamn Göran Lidström. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio

Vänern kan få containerbåtar i framtiden

Vd Vänerhamn:" Miljöpolitiken stöder det här"
1:16 min

Containertrafik  på Vänern ska kunna ta över lastbilstrafik samtidigt som det uppfyller mål för att förbättra miljön.

Göran Lidström, Vd för Vänerhamn är optimistisk.

– Rederiet Avatar tittar på vilken typ av fartyg som behövs och finansieringsbiten. Även statliga bidrag kanske kan bli aktuellt. Vi inom Vänerhamn tittar på våra kranar, hållfasthet i kajer och vilken teknik som behövs för att kunna följa alla containrar.

Rederierna Erik Thun, Ahlmark Lines och det holländska pråmrederiet VT Group, vill genom sitt bolag Avatar snarast möjligt få till stånd reguljär containertrafik mellan Göteborgs hamn och Vänerhamnarna. Ett test gjordes i våras då en pråm lastad med containrar gjorde en provresa på Göta älv mellan Göteborg och Vänersborg.

– Det här är helt nytt gods för oss. Nuvarande gods är import- export. Det här är inlandstrafik som ska konkurrera med lastbilstrafik, säger Göran Lidström.

Enligt Avatars beräkningar kan ett normalt pråmfartyg lasta lika mycket gods som 200 lastbilar tillsammans. Pråmen förbrukar samtidigt bara en tredjedel av energimängden.

– Det finns en politisk vilja att flytta gods från väg till sjö på grund av miljöskäl, säger Göran Lidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".