Bibliotekshuset i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
JO lägger ner ärendet kring stadsbibliotekets eventuella register över romska låntagare. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Ingen JO-kritik mot biblioteket efter registeravslöjande

Stadsbiblioteket i Karlstad JO-anmäldes efter anklagelser om ett register över EU-migranter. Nu lägger JO ner utredningen.

Justitieombudsmannen har beslutat att inte gå vidare med anmälan mot Stadsbiblioteket i Karlstad och kultur- och fritidsnämnden. Det var Dagens Nyheter som avslöjade att den som saknar hemadress inte får låna med sig böcker från biblioteket. Och enligt tidningen hade stadsbiblioteket ett register över EU-migranter och personer med romskklingande namn, som inte fick låna, vilket bibliotekschefen förnekade.

JO skriver i sitt beslut att man har hämtat in muntliga upplysningar och tagit del av handlingar från kommunen, och efter det kommit fram till att det inte finns anledning till ytterligare åtgärd eller uttalande från myndighetens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".