Henrik Larsson satte nytt svenskt juniorrekord i både försök och semifinal, och tog sedan silver i SM-finalen på 100 meter. Foto: Emil Langvad/TT.
Henrik Larsson satte nytt svenskt juniorrekord i både försök och semifinal, och tog sedan silver i SM-finalen på 100 meter. Foto: Emil Langvad/TT.

Kanontider och silver för Henrik Larsson på SM

Henrik Larsson: "Känner mig glad och nöjd"
2:37 min

Det 17-åriga stjärnskottet Henrik Larsson från Göta tog på fredagskvällen silver på 100 meter, under friidrotts-SM i Helsingborg. Och det på en riktig kanontid, 10,21, i lite för stark medvind för att det skulle bli nytt personbästa.

– Jag känner mig glad och nöjd, säger Henrik Larsson till P4 Värmland.

Henrik Larsson hade tidigare under eftermiddagen och kvällen imponerat stort, genom att slå nytt svenskt juniorrekord två gånger om i försöksheat och semifinal. Semifinaltiden var 10,31.

I finalen fick Larsson se sig slagen av Austin Hamilton från Malmö AI, som vann på 10,18. Larsson var tvåa på 10,21 och trea blev Tom Kling-Baptiste från Huddinge på 10,27. Därmed var det också tidernas snabbaste SM-final på 100 meter.

Men medvinden var 2,2 sekundmeter, över den gräns på två sekundmeter som gäller för godkända rekord och personbästan.

Först grämde det Henrik Larsson lite att han missade guldet, men dagen efter känner han att glädjen över de fina tiderna överväger.

– Jag var ju yngst med några år i det här fältet, så med tanke på det kan jag inte klaga egentligen. Rent resultatmässigt är ett silver väldigt bra.

Att han gör så bra tider så sent på säsongen förklarar han med att han kom igång med ordentlig sprintträning först i slutet av maj.

– Jag var skadad i vintras under inomhussäsongen, och under våren vrickade jag foten. Så jag började träna sent, och då tar det lite tid för formen att komma. Men jag har Finnkampen kvar, så det är skönt att jag kan vara i form för det också.

Götas klubbchef Johan Engberg är imponerad av Henrik Larssons insats.

– Henrik gör det otroligt bra. Efter en lite strulig vår har formen varit i antågande. Han har gjort otroligt bra tider, men haft lite otur med för mycket vind. Under gårdagskvällen var han outstanding under försök och semifinaler. Då trodde man nästan att han hade tagit ut det mesta, men han hade han en tiondel till att ta ut i finalen. Riktigt häftigt, säger Johan Engberg till P4 Värmland.

Nu får Henrik Larsson ladda om för favoritdistansen 200 meter, där det är försöksheat på lördagskvällen. Han siktar på guld, berättar han.

– Jag är statistiktvåa i år, men ettan är skadad. Så just nu är jag statistiketta av alla på SM, och då kan jag lika gärna satsa på att vinna, säger han.

Bra sprang också en annan ung Götalöpare på SM, Claudia Payton, som blev femma på damernas 100 meter på nya personbästat 11,80. Guldet där gick till Malin Ström från Bollnäs.

Och Larssons silver var inte den enda värmländska medaljen under fredagen. Tidigare på dagen fixade ytterligare en Götajunior, Amanda Malmehed, silver i kula med 15,24, drygt två meter efter segraren Fanny Roos.

Fler värmländska medaljaspiranter tävlar under helgen, däribland Oscar Vestlund i slägga, Sofie Skoog i höjdhopp och Kaiza Karlén i längdhopp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".