Blond kvinna i svart kappa ler
Margot Wallström (S), utrikesminister Foto: Hedvig Nilsson

Margot Wallström firade Skoghalls arbetarekommun

"Det finns så mycket kvar att göra"
7:03 min

I helgen firade Skoghalls arbetarekommun 100 år, och inbjuden hedersgäst var Hammarös egen utrikesminister Margot Wallström.

Det var många på Skoghalls centrum som ville prata och ta en selfie med utrikesministern.

- Det här är ju min hemkommun och jag känner många som är aktiva i partipolitiken här, men det är kanske inte så ofta jag är nere här på centrum, för när jag är ledig tycker jag det är skönt att slippa så mycket folk omkring mig, skrattar Margot Wallström.

Från scenen passade hon på att hylla gräsrötterna inom politiken, de som jobbar på i den grå vardagen:

- De förtjänar att uppmärksammas mer, för de håller den lokala demokratin igång. Folk som går till fullmäktigesammanträden, sitter i olika utskott och läser papper och håller på med det som är gnetigt. Men nån måste göra det jobbet också, och de förtjänar ett tack, sa Margot Wallström.

Själv har Margot Wallström nu jobbat som statsråd i tre omgångar. Som socialminister, kulturminister och nu utrikesminister med en "feministisk utrikespolitik" som paroll, något hon känner sig stolt över:

- Det här var ett begrepp som flög över världen, och det har blivit normbildande så att det är många länder nu som diskuterar detta, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".