En bild på en mygga FOTO: Anders Lindström/SVA
En sydlig husmygga Foto: Anders Lindström/SVA

Ny metod kan stoppa myggplåga

Myggforskare: "Det är ett genombrott i världsklass!"
1:15 min

Världshälsoorganisationen WHO har godkänt en ny metod för bekämpning av stickmyggor, som skulle kunna lindra myggplågan i Deje i framtiden.

- Det är en av de största händelserna i myggbekämpning på flera decennier, säger myggforskaren Jan Lundström på institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.

Det enda biologiska bekämpningsmedlet som finns tillgängligt idag, Vectobact eller BTI, kom på 70-talet och är en bakterie som slår ut mygglarvens tarmar. Den nya metoden SIT (Sterile Insect Technique) går ut på att använda myggens eget parningssystem.

- Man steriliserar stora mängder hannar, släpper ut dem och när de parar sig med honorna kommer de lägga ägg som inte blir några larver, förklarar Jan Lundström.

Det var tack vare sina internationella kontakter som han hörde talas om metoden, som utvecklats i det tysta och testats i Kina och Thailand. Nu vill Jan Lundström göra ett pilottest på myggor vid nedre Dalälven, men ännu saknas medel för projektet:

- Går inte staten med som medfinansiär tror jag inte det kommer hända. Det här kräver personal och resurser, säger Jan Lundström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".