Crister Fritzson, vd SJ. Foto: Jessica Gow/TT.
Crister Fritzson, vd SJ. Foto: Jessica Gow/TT

SJ hotar lägga ner snabbsträckan Oslo-Stockholm

SJ:s vd har skrivit till Bane Nors koncernchef
0:56 min

SJ:s vd Crister Fritzon hotar nu med att lägga ner snabbtåget på sträckan Oslo-Stockholm. Orsaken är det norska beslutet att starta renoveringen av järnvägsbanan mellan Lilleström och Kongsvinger i oktober 2018.

Det är norska Aftenposten som rapporterar om SJ:s vd Crister Fritzons brev. Ett brev där han hotar att lägga ner snabbtåget på sträckan Oslo-Stockholm som passerar Karlstad. Däremot meddelar SJ att snabbtågstrafiken i så fall ändå kommer fortsätta köras mellan Karlstad och Stockholm. 

Anledningen är att han menar att sträckan under renoveringen kommer att ta tio timmar att köra och innebära flera byten istället för att som idag vara en direktlinje på fem timmar.

SJ skriver i ett meddelade till P4 Värmland att om inskränkningarna i tågtrafiken kommer vara i fyra år kommer SJ lägga ner snabbtågstrafiken. Den trafiken kommer istället att ersättas med färre lokdragna Intercity-tåg som även har längre restid.

Arbetet var beräknat att starta i januari 2018, men har nu förskjutits till oktober samma år. Enligt Fritzon skulle det innebära 48 månader med en reducerad tidtabell något som han menar inte är hållbart.

– Vi vill att BaneNor håller sitt tidigare löfte om att planera banarbetet över två år. Det brådskar med ett besked. Redan i september fastställs den svenska delen av nästa års tågtidtabell och då måste det finnas ett besked. Detta är redan väldigt sent i processen, skriver SJ:s presstalesman Niclas Härenstam.

BaneNors koncernchef Goorm Frimannslund säger i ett svar till Aftenposten att det inte kommer att röra sig om så lång tid som SJ chefen påstår. Att lägga ner körningarna på sträckan ger han SJ:s vd hela ansvaret för och säger att det är upp till honom att lägga ner körningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".