Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen vill se mer åtgärder för att nå landstingets mål

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 16.44
Ulric Andersson: "Vi har synpunkter när det uppföljningsdelen"
(2:42 min)
Tre landstingspolitiker från oppositionen, Ulric Andersson (S), Monica Gundahl (S) och Anders Nilsson (V)
Ulric Andersson (S), Monica Gundahl (S) och Anders Nilsson (V) presenterade oppositionens tillägg till landstingsplanen. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Imorgon tar landstingsfullmäktige beslut om kommande års budget och mål. Men oppositionen tycker att uppföljningen av landstingets mål är för dålig i nuläget.

– Vi har synpunkter när det gäller uppföljningsdelen. Vi ser att vi har en landstingsplan där målformuleringen överensstämmer med vad vi tycker, men att vi inte når de mål vi satt upp. Vi har sett under flera år att vi har ett försämrat resultat på många området och det vill vi skärpa upp, säger Ulric Andersson, landstingsråd för socialdemokraterna.

Oppositionen vill få till tidsatta målangivelser och tydliga mål att nå, samtidigt som de vill få bättre återrapportering till landstingsfullmäktige om hur arbetet med att nå de mål man satt upp går. Detta vill de uppnå genom några tillägg till budget och landstingsplanen. Målen är de överens om med övriga partier men anser att förverkligandet av dessa inte sker i den utsträckning som det borde.  

– Vi har fått rapporter tidigare om hur statusen varit i landstinget, men inte fått någon plan för hur ska man åtgärda problem, under vilken tidsperiod och vad det ska det ge för effekt. Det är det vi vill försäkra oss om att vi kan få en tydliga återrapportering kring, berättar Ulric Andersson.

Dålig måluppfyllnad

– Vi har sett i en undersökning från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) där man under kategorin övergripande indikatorer, som handlar mycket om vården för människor ute i verksamheten, där kommer Värmland på sista plats. Så kan det inte vara. Det är därför vi vill få till tidsangivelser på våra uppsatta mål så att vi kan göra något åt detta, säger Anders Nilsson från Vänsterpartiet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".