Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nystart för värmländsk vodkaproduktion

Anders Eriksson: Ett avslutat kapitel för mig
4:18 min
Håkan Holm Alteblad. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
Håkan Holm Alteblad brinner fortfarande för idén om en värmländsk vodkatillverkning. Han hinner också med lite hemmasnickeri. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.

Planerna på en värmländsk vodkatillverkning avstannade i vintras eftersom det var oklart vem som ägde det planerade varumärket, Wermeland Vodka. Nu är varumärkestvisten utagerad, men affärsmannen Anders Eriksson saknar tydlig information om projektet.

– Jag vill att de som köpt medlemskap i föreningen ska veta att den broschyr som trycktes upp vid lanseringen inte gäller längre. Ingen får använda sig av vare sig mitt namn eller vår familjs varumärke Skogsstjärnan i sin marknadsföring. Då gör man sig skyldig till varumärkesintrång. För övrigt vill jag inte ha något med Wermeland Vodka att göra!

Anders Eriksson var en av initiativtagarna till planerna på en lokal vodkatillverkning. Han har tidigare producerat vodka själv nere i Polen enligt ett gammalt recept. När han försökte registrera varumärket Wermeland Vodka i ett eget handelsbolag hos Patent- och Registreringsverket beskylldes han av övriga initiativtagare för varumärkesstöld. Erikssons egen uppfattning är att han bara temporärt ville skydda namnet innan någon annan var framme, och att alla var överens om att det var så man skulle agera.

– Jag vet efter alla dessa år hur man blir påhoppad och att alla vill komma åt dessa varumärken.

Anders Eriksson hoppade av, och i mars 2017 skrevs varumärket över på den kvarvarande intresseklubben.  Han får dock fortfarande en del frågor från de intressenter som han själv värvade till vodkaklubben; frågor som han helst inte vill ha.

– Det är ett avslutat kapitel för mig!

Nystart och medlemsvärvning pågår

När P4 Värmland frågar Håkan Holm Alteblad om vodkaklubbens medlemmar fått tydlig information tycker han att det tveklöst är så:

– Vi har ett helt nytt koncept nu, och den där broschyren har inte använts sen Anders Eriksson lämnade klubben.

Samtidigt konstaterar Håkan Holm Alteblad att varumärkestvisten gjort att projektet tappat fart och fokus.

– Men nu gör vi en nysatsning, med målet att få åtminstone 300 intresserade medlemmar och göra en provproduktion så att varje medlem får en unik flaska Wermeland Vodka. Vi har kontakt med flera producenter som är villiga att hjälpa oss och råvarorna tuvråg och svedjerova hämtar vi i Nordvärmland.

– Sen får vi se hur intresset utvecklar sig, om vi kan bilda ett bolag och få igång en produktion i norra Värmland. Vi diskuterar också en egen flasktillverkning av återvunnet glas.

Vad är din egen drivkraft i det här?

– Att det kan bli jobb! Inget annat! När idén dök upp att göra vodka av  unika råvaror som odlas i svedjejord i Nordvärmland var den alldeles för bra för att inte prövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".