Logotyper för landstinget och Region Värmland. Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

Ja till en regionkommun

Monica Gundahl (S): Nu samlar vi allt under ett och samma tak
2:22 min

Frågan om att slå samman Landstinget i Värmland och Region Värmland till en regionkommun landar snart på Regeringens bord. Idag ställde sig nämligen ett enigt regionfullmäktige bakom förslaget.

Den 1 januari 2019 ska den nya organisationen träda i kraft. Rent formellt innebär det att landstinget ansöker om att få ta över det regionala utvecklingsansvaret enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län.

I praktiken innebär det att Landstinget i Värmland och Region Värmland går samman och bildar en ny organisation med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, inklusive tandvård, och regionala utvecklingsfrågor.

– Vårt beslut i dag markerar slutet på en lång process, men också början på en ny och spännande fas. Hälso- och sjukvårdens utveckling och den regionala utvecklingen går hand i hand. Nu ska vi skapa så bra förutsättningar som möjligt för den nya regionkommunen, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Monica Gundahl (S) är landstingsråd:

– Vi var rörande överens om att detta är en bra idé. 

Vad kommer det att betyda för värmlänningarna?

– Jag tror väl kanske inte att det betyder så mycket i vardagen. Det handlar mer om vilken organisation vi får framöver och att vi samlar allt under ett och samma tak igen. Nu ser vi till att regional utveckling och sjukvård hamnar inom samma organisation och där befruktar varandra, säger Monica Gundahl (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".