Marléne Lund Kopparklint. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Marléne Lund Kopparklint (M) tror inte att ett tiggerförbud får önskad effekt. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Eva Persson, diakon. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
2 av 2
Diakonen Eva Persson vill inte ha tiggeriförbud. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Lund Kopparklint (M) tvekar om ett tiggeriförbud

Marlene Lund Kopparklint: Vi har inte tagit ställning än
0:53 min

Igår beslutade Vellinge kommun att förbjuda tiggeri i sin kommun. Ett förslag som lagts av Moderaterna som har egen majoritet i kommunen. Moderaterna i Karlstad noterar beslutet med viss skepsis.

Moderaterna har egen majoritet i den skånska kommunen, så det är ingen tvekan om att det kommer att gå igenom. Men även Liberalerna var positiva till förslaget, när frågan var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Hos Moderaterna i Karlstad så har man ännu inte tagit ställning till den här frågan.

– Det är väl något vi får titta på. Vi har noterat att detta skett och vi får ta med oss de erfarenheterna. Men vi har inte tagit ställning, säger Marlene Lundh Kopparklint (M) till P4 Värmland.

Har ni fått signaler om att detta är en fråga som bör tas upp?

– Det har dykt upp tidvis i den andra diskussionen om illegala bosättningar.

Vad känner du om ett tiggeriförbud?

– Att bötfälla de som tigger om pengar har jag svårt att se. Jag tror inte att det har den effekten vi är ute efter, säger Marlene Lund Kopparklint (M).

Inte heller Svenska kyrkan, som jobbat med tiggarna under en längre tid, tror att ett förbud skulle ha någon bra effekt.

– Hur hjälper man en människa i ett utsatt läge med att ge böter. Jag tror inte att det är en framkomlig väg, säger Eva Persson, diakon på Svenska kyrkan i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".