Andreas Brändström. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.
Andreas Brändström, museichef Kristinehamns konsthall. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.

"Hon lurar männen rakt in i fällan"

Andreas Brändström om Valie Exports verk
1:34 min

Kristinehamns konstmuseum är det första i Sverige med en soloutställning med den mycket inflytelserika österrikiska konstnären Valie Export.

Bodies & boundaries som utställningen heter visar flera verk av den österrikska konstnären Valie Export. Det är performance-, film- och fotoverk som säkert provocerar vissa även nu, 50 år efter att de gjordes.

Ett av dem är tapp und tastkino som betyder ungefär känn och kläm-film. I filmen går hon ut på gatan och över bröstet har hon hängt en låda där det i framkant är ett draperi, som en teaterscen i miniatyr med ridån fördragen.

Runt omkring henne står män och väntar i kö, går fram en och en och får klämma henne på brösten i fem minuter.

– Det är både ett ironiskt och ett kritiskt verk. Hon lurar männena att gå rakt in i fällan. Det handlar om den manliga blicken och det är det hon agerar emot i det här verket, att vända på betraktaren. Den manliga blicken att titta på kvinnan som ett objekt.

Kallades för häxa

Hon turnerade med verket i tre år i slutet av 60-talet i Österrike och i kölvattnet blev det fullkomlig kris i samhället, berättar Andreas Brändström.

– För att kunna hantera skammen som hon iscensatte så började man kalla henne häxa. Det var inte männen som var problemet, att männen stod i kö och var kåta. Utan det var hon som var problemet.

Valie Export är en del av rörelsen som växte fram på 60-talet med kvinnliga konstnärer som fokuserat på erövrande av den kvinnliga kroppen. Fredagen den 8 september kommer valie Export själv till Kristinehamn för ett konstnärssamtal. Utställningen pågår till den 17 september och är en del av experimentfilmfestivalen AVANT, som också pågår på Arenan i Karlstad samma helg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".