Alexander Johansson, lagkapten FBK. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Alexander Johansson, lagkapten FBK. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Alexander Johansson om trashtalk: Vår moralkompass pekar åt rätt håll

FBK:s Alexander Johansson: Jag tolererer inte detta i mitt lag
1:52 min

I år ska det bli mindre trashtalk på isen. Efter att en Brynässpelare hånade en motståndare i SM-finalen har det inletts ett arbete med värdegrundsfrågor i många föreningar - så också i FBK.

Efter SM-förlusten i våras inledde Brynäs ett arbete mot trashtalk inom hockeyn, alltså vad man säger till varandra på isen i hetsiga situationer. Bland annat har man haft gruppsamtal.

Anledningen är att HV71:s målvakt Linus Söderström efter SM-finalen i våras berättade att han under finalserien blivit hånad och mobbad av en Brynässpelare på grund av sina diagnoser.

Förhoppningen nu är att andra klubbar tar efter det här värdegrundsarbetet. Och i FBK har man sedan en tid tillbaka haft ett värdegrundsprojekt ihop med Region Värmland.

– Det som hände under finalspelet har väl diskuterats. Vi känner oss inte träffade av detta så vi har inte behövt diskutera detta i de termerna. Vår moralkompass pekar åt rätt håll och all förstår vad som är rätt och fel att säga på isen, säger FBK:s lagkapten Alexander Johansson.

Han säger att han som lagkapten inte skulle tolerera om en lagkamrat ägnar sig åt trashtalk som går över gränsen.

– Jag tror detta var mer vanligt när man var pojk- och juniorspelare. Här har vi mer respekt för varandra. Det är 250 spelare i ligan så på något sätt kommer man att möta spelarna antingen i civila kläder eller på isen.

FBK jobbar ju med liknande frågor i ett samarbete med Region Värmland just nu.

– Där diskuterar vi viktiga arbetsmiljöfrågor. Jämställdhet och vilken tongång vi har i omklädningsrummet, säger Alexander Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".