Anders Lindh/Styrelseordförande moelven Norsälven AB
Anders Lindh styrelseordförande Moelven Norsälven meddelade idag att sågverket kommer att avvecklas. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Moelven vill lägga ner sågverket i Vålberg

Anders Lindh: "Vi prioriterar andra investeringar"
3:20 min

Styrelsen i Moelven Norsälven AB meddelar idag att man vill lägga ned sågverket i Vålberg. Anledningen är att anläggningens investeringsbehov är mycket stora.

Bolagets styrelseordförande, divisionschef Anders Lindh från Moelven Timber, säger att även med betydande investeringar är det förmodligen inte möjligt att få en framtidsinriktad och lönsam anläggning.

– Det är aldrig med ett lätt hjärta vi börjar överväga att lägga ned en verksamhet. Tyvärr har Moelven Norsälven idag en mycket låg teknisk status och kräver löpande stora underhållsåtgärder för att verksamheten ska hållas igång, säger Anders Lindh i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att man har försökt att hålla igång verksamheten vid Moelven Norsälven så länge som möjligt.

– Vi ser nu att det är en tidsfråga hur länge verksamheten kan fortsätta på ett försvarbart sätt utan att förbättringsåtgärder i form av stora investeringar måste sättas in, säger Lindh.

Verksamheten i år har dock gått ganska bra men företaget menar att man måste se det i ljuset av att sågverksindustrin i Sverige nu har haft sin bästa konjunkjturcykel på 10 år.

Moelven uppskattar att investeringsbehoven ligger på minst 70 miljoner kronor under de närmaste tre åren för att det ska finnas ett hopp om en försvarbar verksamhet.

– Vi tror ändå inte att det kommer att ge tillräcklig lönsamhet över tid, säger Anders Lindh. 

Två andra stora sågverk i, Moelven Valåsen AB och Moelven Notnäs AB, är mitt i ett utvecklingsprogram med metodförbättringar, investeringar och organisationsutveckling.

– Dessa två verksamheter kommer att ha en ökad produktionskapacitet som kommer att vara i stånd att kompensera för produktionsbortfallet som en eventuell nedläggning av Moelven Norsälven kommer att resultera i, säger Lindh.

MBL-förhandlingarna har redan inletts och där avgörs framtiden för de idag 44 anställda i Vålberg.

GS-facket vill inte uttala sig om beskedet från ledningen, med hänvisning till de pågående förhandlingarna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".