Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Platserna till höstens examinationshögtid i Aula Magna är fullbokade. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Thomas Blom, prorektor på Karlstads Universitet. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio, P4 Värmland.
2 av 2
Thomas Blom, prorektor på Karlstads Universitet. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio, P4 Värmland.
Karlstads universitet

Studenter får inte plats på sin egen examinationshögtid

Rektor: Det har blivit fler än vi kunnat beräkna
3:59 min

Flera studenter på Karlstads universitet som vill närvara på sin egen examinationshögtid har fått nej när de försökt anmäla sig.

- Det är fullt och jag beklagar. Det är första året på nästan tio år som vi tvingats säga nej till vissa personer, säger prorektor Thomas Blom som undertecknat inbjudan som gått ut till alla studenter som tog examen i våras.

Enligt personer som P4 Värmland varit i kontakt med så var platserna till lördagen slut tio dagar före sista anmälningsdagen 1 september.

- Det är principen först till kvarn som gäller, säger rektorn.

Det handlar om en årlig fest uppdelat på två dagar och fyra sittningar. Det går in 600 gäster i taget i Aula Magna.
Totalt så finns plats för drygt 2 200 personer på examinationshögtiden. Men det är bara en fjärdedel av dem som är studenter. Resten är anhöriga som studenterna får bjuda in. Man får bjuda tre var.

I vanliga fall brukar det vara 550 studenter som anmäler sig. I år är det 70 extra. Men det är de anhöriga som står för den största ökningen enligt Helena Persson som är konferenskoordinator på universitetet.

- Det är ett högt tryck och vi har mer gäster i år. Det är fullbokat men vi har just satt in 90 extra platser och har kunnat beta av väntelistorna. Om det är någon som fått nej tidigare och gett upp så hör av er så ska vi försöka lösa det.

En följd av fullbokningen är att de senast anmälda studenterna inte får sitta med sin avgångsklass utan med studenter som gått andra utbildningar och att de inte får ta med sig några anhöriga.

Enligt drabbade studenter och anhöriga som P4 Värmland varit i kontakt med så finns en besvikelse över detta.

- En möjlighet för att få in flera studenter hade varit att dra ner på antalet anhöriga men man får se att detta också är en familjeangelägenhet så den delen vill vi gärna ha kvar, säger prorektor Thomas Blom.

Vad tar ni med för erfarenheter från detta till nästa gång?

- Vi får utvärdera och fortsätter det glädjande höga intresset får vi fundera på att lägga in ett femte tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".