Tåg vid perrong. Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.

Viktigt med nya transportplanen för Värmland

Handelskammaren: "Slussar och storstadstågen viktigast"
5:25 min

Idag på eftermiddagen presenterar Trafikverket en nationell transportplan för 2018-2029. Den här planen har väldigt stor betydelse för Värmland, som behöver många förbättringar vad gäller transporter.

Ingela Larsson på Handelskammaren i Värmland vet vad som är särskilt viktigt för Värmlands näringsliv.

– Slussarna i Trollhättan är uttjänta 2030, så transportplanen som sträcker sig till 2029 måste innehålla ett bygge av nya slussar för att det ska finnas en fortsatt godstrafik på Vänern.

Stråket Stockholm - Oslo poängteras också av Handelskammaren som mycket viktigt för näringslivets resor och framtida möjligheter till arbetspendling över längre sträckor.

– Idag är det ett enkelspår efter Laxå till Charlottenberg vilket gör att minsta problem på banan får mycket stora konsekvenser för hela tågtrafiken genom länet, säger Ingela Larsson. Det problemet är det en stor önskan bland våra medlemmar att få löst.

Monika Bubholz, kommunalråd i Karlstad, ser också tågtrafiken mellan Stockholm - Oslo som särskilt viktig.

– Enkelspåret måste få mötesspår där tågen kan köra med fart, men helst dubbelspår. En sista etapp för att flytta godshanteringen från Karlstads central till Välsviken är också viktigt att få med.

Men Monika Bubholz betonar också hur viktigt det är att nya slussar byggs i Trollhättan.

– Utan det försvinner sjöfarten på Vänern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".