en man och en kvinna på gågatan i Karlstad centrum.
Stefan Persson och Malin Lödén ser hur antalet besökare i butikerna i Karlstad centrum minskar. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Oro för centrumhandeln i Karlstad

Stefan Persson: "Besöksfrekvensen har gått ner"
5:10 min

Hur är läget för centrumhandeln i Karlstad egentligen? De senaste siffrorna pekar uppåt, men flera handlare som P4 Värmland har pratat med menar att handeln istället har dalat under det senaste året.

Två av dem som är oroliga för centrumhandelns utveckling är Malin Lödén på Akademibokhandeln och Stefan Persson på Väskshopen.

– Den generella känslan är att det rör sig färre människor i centrum, säger Stefan Persson.

Under 2016 så ökade omsättningen i centrumhandeln i Karlstad med 4,3 procent jämfört med året innan. Något som slogs upp stort tidigare i veckan. Men trots de siffrorna så är känslan hos flera handlare som P4 Värmland har pratat med att det sett helt annorlunda ut under det senaste året och att centrumhandeln istället dippat rejält.
Tänkbara orsaker som nämns av handlarna är att besökare ska ha svårt att hitta parkeringsplatser och ökad konkurrens från köpcentrum i utkanten av stan.

– Vi har uttryckt oro för att man från politikers håll vill bygga fler externa center, och det är ju ett gammalt sätt att se det - handel föder handel. Men vi säger ta det lugnt nu, andas, låt oss växa tillsammans.

En bild som delvis bekräftas av folk vi möter på stan.

– Vi tycker att det är synd om de flyttar ut för mycket handel, säger en centrumflanör.

– Det är omöjligt att få tag på parkering i centrum. Vi måste dra in folk tillbaka till stan, säger en annan.

All butikshandel står inför stora utmaningar när det gäller den växande konkurrensen med näthandeln. För centrumhandeln finns det dessutom andra problem att hantera parallellt, som till exempel tillgängligheten för kunderna. Handlaren Stefan Persson känner oro inför hur det ska bli om något år när stora delar av citytrafiken leds om.

– Så fort det är ombyggnationer i städerna så minskar flödet in i butikerna.

Och Stefan Persson får stöd av Malin Lödén.

– Det är viktigt att ha visioner, men hur klarar vi butikerna tills vi kommer fram dit? säger Malin Lödén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".