Lars Mejern Larsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Lars Mejern Larsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radios arkiv.
Trollhätteslussarna.
2 av 2
Trollhätteslussarna. Foto: Trafikverket.

Positiva värmländska reaktioner på ny trafikplan

Lars Mejern Larsson: "Känns väldigt bra"
3:42 min

Nya slussar i Trollhätte kanal fanns med på listan när Trafikverket idag presenterade den nya nationella transportplanen. Dessutom nämns värmländsk järnväg och en satsning på E45.

Arbetet med att byta ut slussarna i Trollhätte kanal bör starta före 2029. Det sa Trafikverkets generaldirektör vid torsdagens presskonferensen, när myndigheten presenterade förslaget på ny nationell transportplan idag.

Trafikverket vill satsa 1,7 miljarder kronor under perioden 2024–2029 vilket motsvarar drygt hälften av den totala kostnaden. Att slussarna ersätts har tidigare lyfts fram som avgörande för den framtida godstrafiken på Vänern. 

– Sjöfarten på Vänern är oerhört viktigt för Värmlands framtida utveckling. Det handlar om att säkra tusentals arbetstillfällen och om framtiden för stora industrier och därmed också för många mindre företag, säger Stina Höök (M), regionstyrelsens andre vice ordförande i ett pressmeddelande.

Erik Kornfeld är platschef på Valmet i Karlstad och enligt honom är satsningen på slussarna mycket viktigt eftersom deras transporter måste gå på sjön.

– Bra kommunikationer är en förutsättning för att Valmet ska kunna värka och växa i Värmland, säger Erik Kornfeld. Blir inte beslutet att bygga nya slussar så får det stora konsekvenser för vår verksamhet.

Även järnvägen i länet nämns i planen. Där finns förslag på investeringar på Värmlandsbanan och underhåll på Fryksdalsbanan. Dessutom föreslås att E45an mellan Säffle och Valnäs ska byggas ut och få mitträcken.

– Det känns fantastiskt bra idag, säger Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Han tycker det viktigaste är att man stillat den oro som funnits i Värmland kring slussarna i Trollhättan. Han tycker också att satsningarna på järnväg är mycket positiva. Dock är detta ett förslag och nu vidtar det politiska arbetet.

– Det är många projekt som inte är med och det kommer att vara mycket missnöje och det kommer att lobbas, så nu är det viktigt att vi håller i det vi har fått, säger Lars Mejern Larsson i P4 Värmland.

Nu ska förslaget ut på remiss. Regeringen fattar beslut i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".