Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler skuldsatta pensionärer

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 05.30
"Man tar lån för att rädda upp situationen"
(2:09 min)
En skylt med texten Kronofogden. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Antalet värmländska pensionärer med skulder hos Kronofogden har ökat med nästan 30 procent på fem år.

I hela landet har antalet pensionärer med skulder hos kronofogden ökat med i genomsnitt nästan 23 procent jämfört med år 2010. Här i Värmland hade 1329 pensionärer skulder hos kronofogden under 2016.

Till viss del beror den kraftiga ökningen på att befolkningen över 65 har blivit större, men det är inte hela förklaringen.

- Tittar man på andelen av befolkningen så är det också fler, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten.

En delförklaring är också att många nya pensionärer redan var skuldsatta före 65 års ålder.

- Vi har ganska många faktiskt som drog på sig skulder så tidigt som under finanskrisen på 90-talet som nu börjar komma upp i pensionsåldern, säger Johan Krantz.

På Karlstads kommuns skuldrådgivning känner man igen den här målgruppen:

- Vi har ganska många pensionärer. För de allra flesta innebär ju pensionen att man hamnar i en helt annan ekonomisk situation och man ställer inte om till det i tid, säger Björn Söderman, enhetschef för Bo och Budget som också hjälper skuldsatta i andra värmländska kommuner.

Han menar att dagens pensionärer har en annan inställning till pengar än den tidigare generationen:

- Vi lever i ett konsumtionssamhälle, man konsumerar mer än man har pengar till helt enkelt. Det är mycket köp nu, betala senare och det är sånt som jag blev varnad för av min mormor, säger Björn Söderman.

Det talas ofta om att kvinnor är överrepresenterade bland fattigpensionärer. men när et gäller den så kallade lyxfällan så lockar den fler män. Av de värmländska pensionärer som har skulder hos kronofogden 2016 var 533 kvinnor, och 796 män. Klassiskt, säger Johan Krantz:

- Män är överrepresenterade hos kronofogden oavsett åldergsgrupp. Sen är det inte samma sak att vara fattigpensionär och att ha skulder. Jag tror det är jättemånga pensionärer idag som lever med extremt små marginaler, och klarar av det.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".